Skip directly to content

Video: Näin poistat punkin – lue mitä tehdä jos punkki puree

Testimonials

Kun kohtasin punkin pihapiirissä

Rauhallinen lauantaiaamupäivä sai yllättävän sävyn, kun punkki tarttui kyytiin matkalla oman pihan halkokasalle

"Ajattelin, että mitä ihmettä, nyt on lokakuu, istun himassa sisällä ja minulla on ihka elävä punkki reidessä kiinni."

– Tommi

Top testimonials

Näin poistat punkin – lue mitä tehdä jos punkki puree

Ihoon pureutunut punkki eli puutiainen on poistettava mahdollisimman pian, koska tartunnanaiheuttajat kuten borreliabakteeri siirtyvät punkista 1-2 päivässä. TBE-virustartunta siirtyy nopeammin, muutamassa minuutissa siitä kun punkki on pureutunut ihoon.

Ihoon pureutunut punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.

Älä purista punkkia äläkä peitä sitä rasvalla, koska silloin tartunnanaiheuttajat voivat siirtyä helpommin verenkiertoon. Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen kokonaisena ei onnistu.

Jos olet epävarma, kysy neuvoa hoitohenkilöstöltä.

Tarkasta iho, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli viisi senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.