Skip directly to content

Usein kysyttyä

Miten punkki poistetaan?

Ihoon pureutuneet punkit poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin. Lue lisää, mitä pitää tehdä, jos punkki puree >>

Miten TBE:ltä suojaudutaan?

Puutiaisaivotulehdukselta eli TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. TBE:hen ei ole parannuskeinoa, vaan hoito tähtää oireiden lievittämiseen. Siksi on tärkeää rokottautua TBE:tä vastaan, jos oleskelee riskialueilla. Lue lisää suojautumisesta TBE:tä vastaan >>

Kenen pitäisi rokottautua?

Jos asut tai oleskelet sellaisilla alueilla, joilla TBE:tä esiintyy, kannattaa harkita rokottautumista. Tutustu TBE-riskialuekarttaan >>

Kuinka usein tehosterokotus tarvitaan?

Jotta rokotesuoja säilyy, on muistettava ottaa tehosterokotus joka kolmas tai joka viiden vuosi. Kysy asiasta tarkemmin lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

Voiko raskaana oleva tai imettävä rokottautua?

Raskaana olevien ja imettävien naisten rokottautumisesta TBE:tä vastaan ei ole tarpeeksi tietoja rokotuksen aiheuttamien riskien arvioimiseksi. Sen vuoksi rokottamiseen voidaan päätyä raskauden ja imetyksen aikana vain silloin, kun rokotusta pidetään välttämättömänä suojaamaan TBE-infektiolta huolellisen hyöty/haittasuhteen arvioinnin jälkeen. Asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa.

Voiko lapsille antaa TBE-rokotuksen?

Yli vuoden ikäisille lapsille voidaan antaa TBE-rokotus. Kysy neuvoa lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

Suojaako rokotus borrelialta?

TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta. Borrelioosia vastaan ei tällä hetkellä ole  rokotetta. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Jos punkki on jo päässyt puremaan, voiko sen jälkeen mennä hakemaan TBE-rokotteen, ja ehtiikö se silloin estää sairastumisen puutiaisaivotulehdukseen?

Jos on jo ehtinyt saada TBE-tartunnan, ei sen jälkeen aloitetusta rokotussarjasta ole hyötyä.

Onko tauteja kaikissa punkeissa?

Vain noin 1 % puutiaisista todetuilla tartunta-alueilla kantaa TBE-virusta. Borreliabakteeri on puolestaan noin joka viidennellä punkilla.

Voiko puutiaisaivotulehduksen sairastaa uudelleen, vaikka sen on kerran sairastanut?

Kerran sairastettu puutiaisaivotulehdus antaa elinikäisen suojan. Puutiaisaivotulehdusta ei voi saada uudelleen. Rokotteen antama suoja on lähes yhtä hyvä.

Riittääkö yksi rokotekerta suojaamaan puutiaisaivotulehdukselta?

Ensimmäisen rokotteen antama suoja on noin 40 %, toisen jo 97 %. Kolmannen rokotteen saanut saa täyden suojan 3 vuodeksi. Kolmen vuoden kuluttua perussarjan jälkeen (3 annosta)  otetaan ns. tehosterokote (1 annos), joka antaa suojan jo 5 vuodeksi (60 vuotta täyttäneillä 3 vuodeksi).

Lisää kysymyksiä ja vastauksia löydät täältä:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kpp00008&p_teos=kpp&p_osio=108&p_selaus=#s4

Testimonials

Pelkäätkö punkin puremaa? – Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

Top testimonials