Skip directly to content

Tietoa puutiaisaivotulehduksesta

Punkin välittämä aivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, puutiaisaivotulehdus, Kumlingen tauti, engl. Tick Borne Encephalitis) on harvinainen, mutta pahimmillaan vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. 

TBE-virusta on mm. pikkujyrsijöissä. Ne eivät itse sairastu, mutta virus voi siirtyä jyrsijöistä punkkiin ja punkin syljen mukana seuraavaan eläimeen tai ihmiseen, jota punkki puree. Suuret nisäkkäät tai linnut voivat kuljettaa infektoituneita punkkeja pitkiäkin matkoja.

 

TBE Suomessa

Suomessa on todettu vuosittain noin  30-60 puutiaisen levittämää aivotulehdustapausta. Viime vuosina määrät ovat olleet nousussa, vuonna 2017 tapauksia oli jopa 82. Suomessa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tartuntoja on todettu myös Kokkolassa, Simossa, Kotkan saaristossa ja Lappeenrannassa. Puutiaiskausi alkaa Suomessa yleensä säätilasta riippuen huhti-toukokuussa ja loppuu loka-marraskuussa.

 

TBE:n tavallisimmat oireet

Puutiaisaivotulehdus etenee kahdessa vaiheessa. Aikaa punkinpuremasta ensimmäisiin oireisiin voi kulua vajaasta viikosta jopa neljään viikkoon. Oireita ilmaantuu noin 10–30 prosentille tartunnan saaneista. Puutiaisaivotulehduksen saaneelle kehittyy flunssankaltaisia oireita, kuten lievää kuumetta sekä pään- ja nivelsärkyä. Vaivat kestävät noin viikon, jonka jälkeen useimmat sairastuneet paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin. 

Noin kolmanneksella ensimmäisen vaiheen oireita saaneista tauti etenee keskushermostotulehdukseksi. Potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muitakin neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kramppeja ja halvausoireita. He tarvitsevat välitöntä hoitoa. Diagnoosi varmennetaan verinäytteestä ja selkäydinnesteestä.

 

TBE:n hoito

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa ja toipilasaika on usein pitkä. Kuolleisuus puutiaisaivokuumeeseen on pieni, noin 0,5–1 prosenttia, mutta jopa 40 prosenttia taudin saaneista saa pitkäkestoisia oireita, kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia.

 

TBE-tartunnalta voi suojautua rokottautumalla

TBE:hen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Jos oleskelee sellaisilla alueilla, joilla TBE:tä esiintyy, kannattaa harkita rokottautumista sitä vastaan. Ahvenanmaalla asuvat kaikki yli 3-vuotiaat ovat olleet oikeutettuja maksuttomaan TBE-rokotukseen vuodesta 2006 lähtien. 

Ahvenanmaalaisten lisäksi vuodesta 2017 lähtien kansallisen rokotusohjelman puitteissa maksuttoman TBE-rokotteen saavat Paraisilla tai Simossa vakituisesti asuvat tai siellä vähintään 4 viikkoa kesäaikaan oleilevat.

 

Keväästä 2018 alkaen maksuttoman rokotteeseen ovat oikeutettuja myös seuraavilla alueilla vakinaisesti tai kesäasunnossa asuvat:

Kemin eteläiset kaupunginosat

Kotkan saaristo

Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa

Raahen edustalla Preiskarin saari

 

Rokottautumista suositellaan kaikille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja sellaisella alueella, jossa TBE:tä esiintyy, erityisesti niille jotka  liikkuvat luonnossa (vaeltelu, metsästys, marjojen poimiminen jne.).  Yllä mainituista alueista poiketen TBE-rokotus ei kuulu muualla Suomessa yleiseen rokotusohjelmaan vaan se on ns. vapaaehtoinen rokotus, joka maksetaan itse.

Lue lisää rokottautumisesta täältä >>

Testimonials

Punkin levittämiä tauteja – lue mitä eroja on borrelioosilla ja TBE:llä

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja TBE eli puutiaisaivotulehdus, eroavat selvästi toisistaan. Toista vastaan voi rokottautua ja toista voidaan hoitaa lääkkeillä.

Top testimonials