Skip directly to content

Tiesitkö? - Punkin levittämää TBE-tautia vastaan voi suojautua rokottautumalla

Testimonials

Kun kohtasin punkin pihapiirissä

Rauhallinen lauantaiaamupäivä sai yllättävän sävyn, kun punkki tarttui kyytiin matkalla oman pihan halkokasalle

"Ajattelin, että mitä ihmettä, nyt on lokakuu, istun himassa sisällä ja minulla on ihka elävä punkki reidessä kiinni."

– Tommi

Top testimonials

Tiesitkö? - Punkin levittämää TBE-tautia vastaan voi suojautua rokottautumalla

Perusrokotusohjelmassa on kolme rokotusannosta. Kaksi ensimmäistä rokotusannosta on hyvä ottaa talvella ja varhain keväällä ennen puutiaiskautta, joka alkaa kun maa on lumeton ja päivälämpötila yli viisi astetta. Manner-Euroopassa kausi alkaa yleensä jo aikaisemmin kuin Suomessa.

Kolmas pistos annetaan seuraavana talvikautena. Kysy tarkemmasta aikataulusta lääkäriltä tai sairaanhoitajalta. 

Tehosterokotuksilla jatkuva suoja

Jotta suojaus säilyy, on muistettava ottaa tehosterokotus joka kolmas tai joka viides vuosi, lisätietoa saat lääkäriltä tai sairaanhoitajalta. Jos rokotusohjelma keskeytetään, rokotusten seurauksena immuunipuolustuksen rakentamat suojaavat vasta-aineet vähenevät.

Jos olet unohtanut toisen tai kolmannen rokotusannoksen, ole yhteydessä lääkäriin tai sairaanhoitajaan, jolta saat tarkemmat neuvot rokotussarjan jatkamiseksi.

Rokottautumista TBE:tä vastaan suositellaan riskialueilla pitkiä aikoja (viikkoja, kuukausia) oleskeleville ja pysyvästi asuville, jotka liikkuvat paljon metsässä ja maastossa. Rokottautumista suositelllaan myös matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Keski-Euroopassa.

Kenelle rokottautuminen ei sovi?

Alle vuoden ikäisille lapsille ei anneta TBE-rokotusta. Henkilöä, joka on saanut vakavan reaktion aiemmasta annoksesta, ei rokoteta. Rokottautumista ei suositella sellaiselle henkilölle, joka on saanut pahan allergisen reaktion jostain rokotteen ainesosasta.

Kerro ennen TBE-rokotusta lääkärille kananmuna-allergiasta (yliherkkyys kanan tai munan proteiinille), koska rokotteessa voi olla kananmunajäämiä. Jos pystyy syömään kananmunaa sisältäviä ruokia (esim. pannukakkua, sokerikakkua), voi yleensä ottaa rokotuksen. 

Raskaana olevien ja imettävien naisten rokottautumisesta TBE:tä vastaan ei ole tarpeeksi tietoja riskien arvioimiseksi. Rokottamiseen raskauden tai imetyksen aikana päädytään silloin, kun rokotusta pidetään välttämättömänä suojaamaan TBE-infektiolta. Asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa. Lääkäri tekee haitta-hyötyarvion ja päätöksen rokottamisesta.

Jos sinulla on joku autoimmuunisairaus, esim. nivelreuma, punahukka tai MS-tauti, on aina keskusteltava rokotuksista lääkärin kanssa ennen rokotusta.

Kysy rokottautumisesta TBE:tä vastaan  yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. 
Kesäaikana hyvä vaihtoehto on riskialueilla kulkeva rokotebussi, josta koko perhe saa kätevästi sekä reseptit että rokotukset yhdellä kertaa.