Skip directly to content

Sanasto

Bakteeri

Yksisoluinen pieneliö eli mikro-organismi.

Basilli

Sauvabakteeri; moneen eri bakteerisukuun kuuluvia, pienen sauvan muotoisia bakteereja.

Borrelia

Spirokeettoihin kuuluva bakteeri (Borrelia burgdorferi), jota levittävät Ixodes-suvun punkit.

Borrelioosi

Myös Lymen tauti. Hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio. Joskus harvoin tartunta voi tapahtua paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta.

Enkefaliitti

Aivotulehdus

Endeeminen

Paikallisesti, jatkuvasti esiintyvä, jollekin alueelle ominainen (tauti).

Immuniteetti

(elimistön) vastustuskyky

Infektio

Tartunta. Taudinaiheuttajan tunkeutuminen elimistöön.

Kansallinen rokotusohjelma

Suomessa on kansallinen rokotusohjelma, jonka tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotusohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö ja siihen kuuluvat rokotteet rahoitetaan valtion budjetista. 

Kumlingen tauti

Puutiaisaivotulehdus, Tick Borne Encephalitis, TBE, puutiaisaivokuume. Flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Lymen tauti

Borrelioosi. Hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio. Joskus harvoin tartunta voi tapahtua paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta.

Matkarokote

Käytetään nimityksenä rokotteille, joita yleensä otetaan ennen matkalle lähtöä. Esim. hepatiitti-, Japaninaivotulehdus- ja keltakuumerokotteet.

Puutiainen

Ixodes -suku; eläinten ulkoloisena esiintyvä, heimoon Ixodidae (kovat puutiaiset) kuuluva punkki, joka välittää ihmiseen monia tauteja, mm. borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivotulehdus (Tick Borne Encephalitis, TBE, Kumlingen tauti). Flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Puutiaisaivotulehdus

Tick Borne Encephalitis, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume on flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Punkki, punkit

Lahkoon Acarina kuuluvia pieniä hämähäkkieläimiä, joista jotkin elävät selkärankaisten loisina ja voivat levittää tauteja.

Punkkibussi

Rokotebussi. Liikkuva rokotuspiste, josta mm. TBE-rokotuksen saa ilman reseptiä ja erillistä ajanvarausta.

Punkkirokote

Kansanomainen nimitys TBE-rokotteelle. Virheellinen termi siksi, että rokote ei suojaa punkin puremalta. Rokote ei myöskään suojaa borrelioosilta.

Rokote

Heikennetyistä tai inaktivoiduista mikrobeista tai niiden osista tehty valmiste, jota käytetään kyseisen mikrobin aiheuttamien tautien ehkäisyyn injektoimalla valmistetta elimistöön.

Rokotebussi

Rokotebussi. Liikkuva rokotuspiste, josta mm. TBE-rokotuksen saa ilman reseptiä ja erillistä ajanvarausta. Kansankielellä kuulee puhuttavan myös ”punkkibussista”.

Rokotesarja

Immuniteettia varten tarvittavien rokotteiden määrä. Esimerkiksi TBE-rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta. Ensimmäisen rokotteen jälkeen toinen annos annetaan 1–3 kuukauden kuluttua. Kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Jos suojaa tarvitaan nopeasti, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Myös tällöin kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta.

Rokotesuoja

Rokottautumisella saatava immuniteetti tautia vastaan.

TBE

Tick Borne Encephalitis, puutiaisaivotulehdus, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume. Flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Tick Borne Encephaliti

Puutiaisaivotulehdus, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume, on flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Virus

Hyvin pienikokoinen mikrobi, joka tarvitsee isäntäsolun lisääntyäkseen. Viruksella ei ole solurakennetta tai omaa aineenvaihduntaa. Se pystyy lisääntymään vain elävien isäntäsolujen sisällä.

Testimonials

Kun kohtasin punkin pihapiirissä

Rauhallinen lauantaiaamupäivä sai yllättävän sävyn, kun punkki tarttui kyytiin matkalla oman pihan halkokasalle

"Ajattelin, että mitä ihmettä, nyt on lokakuu, istun himassa sisällä ja minulla on ihka elävä punkki reidessä kiinni."

– Tommi

Top testimonials