Skip directly to content

Sanasto

Bakteeri
Yksisoluinen pieneliö eli mikro-organismi.

Basilli
Sauvabakteeri; moneen eri bakteerisukuun kuuluvia, pienen sauvan muotoisia bakteereja.

Borrelia
Spirokeettoihin kuuluva bakteeri (Borrelia-suku), jota levittävät Ixodes-suvun punkit.

Borrelioosi
Myös Lymen tauti tai Lymen borrelioosi. Hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes –-suku) levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio. Joskus harvoin tartunta voi tapahtua paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta. 

Borrelioosirokote
Ihmisille ei ole olemassa borrelioosirokotetta. Koiria sen sijaan voidaan rokottaa borrelioosia vastaan. Euroopassa tavataan vähintään kolmea borrelialajia, kun Yhdysvalloissa niitä on yksi. Euroopassa kehitetään edelleen rokotetta borrelioosia vastaan, mutta lajien vaihtelevuus tekee siitä vaikeaa.

Enkefaliitti
Aivotulehdus, joka voi johtaa aivokuumeeseen.

Endeeminen
Paikallisesti, jatkuvasti esiintyvä, jollekin alueelle ominainen (tauti).

Immuniteetti
(elimistön) vastustuskyky

Infektio
Tartunta. Taudinaiheuttajan tunkeutuminen elimistöön. Esimerkiksi punkiin purema voi aiheuttaa infektion.

Kansallinen rokotusohjelma
Suomessa on kansallinen rokotusohjelma, jonka tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotusohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö, ja siihen kuuluvat rokotteet rahoitetaan valtion budjetista. 

Kumlingen tauti
Puutiaisaivotulehdus, Tick Borne Encephalitis, TBE, puutiaisaivokuume. Flavi-viruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Lymen tauti
Borrelioosi tai Lymen borrelioosi. Hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes –-suku) levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio. Joskus harvoin tartunta voi tapahtua paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta.

Matkarokote
Käytetään nimityksenä rokotteille, joita yleensä otetaan ennen matkalle lähtöä. Esim. hepatiitti-, Japaninaivotulehdus- ja keltakuumerokotteet.

Puutiainen
Ixodes -suku; eläinten ulkoloisena esiintyvä, heimoon Ixodidae (kovat puutiaiset) kuuluva punkki, joka välittää ihmiseen monia tauteja, mm. borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisaivokuume
Puutiaisaivotulehdus (Tick Borne Encephalitis, TBE, Kumlingen tauti). Flavi-viruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Puutiaisaivotulehdus
Tick Borne Encephalitis, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume on flavi-viruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Punkki, punkit
Lahkoon Acarina kuuluvia pieniä hämähäkkieläimiä, joista jotkin elävät selkärankaisten loisina ja voivat levittää tauteja.

Punkkibussi
Rokotebussi. Liikkuva rokotuspiste, josta  TBE-rokotuksen saa ilman reseptiä ja erillistä ajanvarausta. Suomessa rokotebussien toiminnasta vastaavat useat eri yksityiset toimijat.

Punkkirokote
Kansanomainen nimitys TBE-rokotteelle. Harhaanjohtavatermi siksi, että rokote ei suojaa punkin puremalta. Rokote ei myöskään suojaa borrelioosilta. Parempi termi on puutiaisaivokuumerokote tai TBE-rokote. 

Rokote
Heikennetyistä tai inaktivoiduista mikrobeista tai niiden osista tehty valmiste, jota käytetään kyseisen mikrobin aiheuttamien tautien ehkäisyyn injektoimalla (pistämällä), sumuttamalla nenän kautta tai nielemällä valmistetta elimistöön.

Rokotebussi
Käytetään myös nimitystä ”punkkibussi”. Liikkuva rokotuspiste, josta TBE-rokotuksen saa ilman reseptiä ja erillistä ajanvarausta. Suomessa rokotebussien toiminnasta vastaavat useat eri yksityiset toimijat.

Rokotesarja
Immuniteettia varten tarvittavien rokotteiden määrä. Esimerkiksi TBE-perusrokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta. Ensimmäisen rokotteen jälkeen toinen annos annetaan 1–3 kuukauden kuluttua. Kolmas annos annetaan valmisteesta riippuen 5–12 kuukauden tai 9–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Jos suojaa tarvitaan nopeasti, voidaan käyttää nopeutettua rokotusaikataulua.

Rokotesuoja
Rokottautumisella saatava immuniteetti tautia vastaan.

Tehosterokotus
Rokoteannos, jolla ylläpidetään perusrokotussarjalla aikaansaatua rokotesuojaa. Esimerkiksi TBE-perusrokotussarjan jälkeen ensimmäinen tehosterokotus annetaan 3 vuoden kuluttua. Seuraavat tehosterokotukset annetaan yleensä 5 vuoden välein. Kypsemmällä iällä, valmisteesta riippuen 50. tai 60. ikävuoden jälkeen, tehosteväli on 3 vuotta. 

TBE
Tick Borne Encephalitis, puutiaisaivotulehdus, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume. Flavi-viruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Terveyspiste
Terveyspiste on apteekin tiloissa toimivan terveydenhoitajan vastaanotto. Terveyspisteellä voidaan tehdä mittauksia, seurata pitkäaikaissairauksia sekä mm. antaa rokotteita ja injektioita.

Terveyspisteapteekki
Apteekki, jossa on Terveyspiste. 

Tick Borne Encephalitis
Puutiaisaivotulehdus, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume, on flavi-viruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.

Virus
Hyvin pienikokoinen mikrobi, joka tarvitsee isäntäsolun lisääntyäkseen. Viruksella ei ole solurakennetta tai omaa aineenvaihduntaa. Se pystyy lisääntymään vain elävien isäntäsolujen sisällä.

Testimonials

Punkin levittämiä tauteja – lue mitä eroja on borrelioosilla ja TBE:llä

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja TBE eli puutiaisaivotulehdus, eroavat selvästi toisistaan. Toista vastaan voi rokottautua ja toista voidaan hoitaa lääkkeillä.

Top testimonials