Skip directly to content

Puutiaisaivotulehduksen (TBE) ja borrelioosin erot

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Vakavalta viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta (TBE) voi suojautua rokottautumalla. Sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottautumalla, mutta borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE).

Tarttuminen

Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. TBE-virus tarttuu punkista ihmiseen muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä.

Esiintyminen

Borrelioosi on huomattavasti TBE:tä yleisempi. Vuonna 2015 Suomessa raportoitiin 1872 borrelioositapausta. TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus todettiin 67 potilaalla. Todelliset määrät tartuntojen kohdalla ovat suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset.

Testimonials

Punkin levittämiä tauteja – lue mitä eroja on borrelioosilla ja TBE:llä

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja TBE eli puutiaisaivotulehdus, eroavat selvästi toisistaan. Toista vastaan voi rokottautua ja toista voidaan hoitaa lääkkeillä.

Top testimonials