Skip directly to content

Punkkien levinneisyys

Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa.

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla, eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niitä saattaa olla myös puutarhassa ja puistoissa.

Jos harrastat vaellusta, golffaat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, kiipeilet, harrastat puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa tai muuten liikut luonnossa, voi olla erityisesti syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla.

Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta. 

 

Katso kartoista riskialueet

Testimonials

Kun kohtasin punkin koiralenkillä

Kodin kynnyksen yli voi housunlahkeiden mukana astua epämiellyttävä yllätys. Niin kävi Hannalle, joka löysi puutiaisen pureutuneena reiteen.

Top testimonials