Skip directly to content

Pelkäätkö punkin puremaa? – Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Testimonials

Kun kohtasin punkin pihapiirissä

Rauhallinen lauantaiaamupäivä sai yllättävän sävyn, kun punkki tarttui kyytiin matkalla oman pihan halkokasalle

"Ajattelin, että mitä ihmettä, nyt on lokakuu, istun himassa sisällä ja minulla on ihka elävä punkki reidessä kiinni."

– Tommi

Top testimonials

Pelkäätkö punkin puremaa? – Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Punkit eli puutiaiset ovat aktiivisia, kun ulkolämpötila on yli +5 C°. Näin ollen voidaan karkeasti todeta, että puutiaiskausi kestää Suomessa huhtikuusta lokakuun loppuun. Vähän lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on usein pidempi.

Monet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät ole edes huomanneet pistoa. Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa hiukan sylkeä saaliiseensa väkäpäisen imukärsänsä kautta. Sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi pisto ei satu. Syljessä on myös veren hyytymistä estävää ainetta.

Kun punkki on imenyt tarpeeksi verta, mikä voi kestää jopa viikon, se päästää otteensa ja pudottautuu maahan aloittaakseen siirtymisen seuraavaan kehitysvaiheeseen.

Kun hedelmöitetty aikuinen naaras on saanut kolmannen veriateriansa, se munii muutamia tuhansia munia ja lopulta kuolee. Muutaman viikon kuluttua munat kuoriutuvat ja uusi puutiaissukupolvi syntyy.

Yksittäisen punkinpureman aiheuttama sairastumisriski on melko pieni, mutta punkin pureutumista ihoon kannattaa välttää. Noin puolet punkin saaneista ei ole edes huomannut punkinpuremaa. Punkinpuremaa ei aina huomaa, koska punkki on pieni, ja joskus se ehtii pudottautua pois, ennen kuin se huomataan.

Punkin puremaa vastaan voi suojautua käyttämällä vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat. Työnnä housunpuntit sukkiin tai saappaisiin, kun kuljet metsässä ja maastossa. Käytä vaaleita vaatteita, jolloin pieni musta punkki näkyy paremmin. Muista punkkisyyni.