Skip directly to content

Punkkien levinneisyys

Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa.

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla, eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niitä saattaa olla myös puutarhassa ja puistoissa.

Jos harrastat vaellusta, golffaat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, kiipeilet, harrastat puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa tai muuten liikut luonnossa, voi olla erityisesti syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla.

Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta. 

 

Katso kartoista riskialueet

 

KATSO MYÖS THL:N RISKIALUEIDEN KARTOITUSTULOKSET >>

 

Viitteet:

TBE-tapausten epidemiologinen arviointi vaihtelee eri maissa. Ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että TBE-virusinfektioita ja niiden seurauksena kehittyvää sairautta esiintyy uusilla alueilla.
* Base map © Ed. Hölzel, Wien 2014. Kartta perustuu WHO:n ja kansallisten terveysalan laitosten ilmoittamiin dokumentoituihin TBE-virusinfektion aiheuttamiin TBE-tapauksiin. Päivitetty: Joulukuu 2014.

  1. Kollaritsch H, et al. Vaccines and vaccination against tick-borne encephalitis. Expert Rev Vaccines. 2012;11(9):1103-19.
  2. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report 2014 – emerging and vector-borne diseases. Stockholm: ECDC; 2014. Available at: http://ecdc.europa.eu/en/publications/all_publications/evd/Pages/evd.aspx Accessed: September 2016.
  3. www.thl.fi. 15.1.2018.
  4. Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta. https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_shp?row=area-12260&column=time-12059&filter=reportgroup-12194.
  5. Turun yliopisto. Puutiaishavainnot Suomessa 2014. http://www.utu.fi/fi/yksikot/puutiaiset/Sivut/puutiaishavainnot-kartalla-2014.aspx 11.1.2017.

Testimonials

Tiesitkö? - Punkin levittämää TBE-tautia vastaan voi suojautua rokottautumalla

Yksi ainoa punkinpurema voi tartuttaa TBE:n eli puutiaisaivotulehduksen. Siihen ei ole hoitokeinoa, mutta rokottautumalla voit suojautua taudilta.

Top testimonials