Skip directly to content

Miten punkkitarkastus tehdään?

Rokotebussi on siellä missä sinäkin

Rokotebussit kiertävät Suomessa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Rokotebussista saat TBE-rokotteen ilman erillistä ajanvarausta. Katso lähin pysäkkisi valitsemalla paikkakuntasi listalta tai katso koko aikataulu täältä. Muutokset aikatauluihin mahdollisia.

Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin se pureutuu ihoon. Mikäli liikut alueella, missä myös punkkeja esiintyy, kannattaa punkkisyyni tehdä joka ilta. Tutki huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Kannattaa pyytää apua myös toiselta, sillä punkki saattaa piileskellä vartalon kohdissa, joihin itse on vaikea nähdä. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon.

Monet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät ole edes huomanneet punkinpuremaa. Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa hiukan sylkeä saaliiseensa väkäpäisen imukärsänsä kautta.

Punkin sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi punkin purema ei satu. Syljessä on myös veren hyytymistä estävää ainetta.

Punkin poisto

Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.  

Ihoon pureutunut puutiainen on poistettava mahdollisimman pian, koska tartunnanaiheuttajat, kuten borreliabakteerit siirtyvät punkista 1−2 päivässä. TBE-virustartunta siirtyy vielä nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon.

Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Katso video punkin poistamisesta >>

Lue tarkemmin miten punkki irroitetaan >>

Testimonials

Punkin levittämiä tauteja – lue mitä eroja on borrelioosilla ja TBE:llä

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja TBE eli puutiaisaivotulehdus, eroavat selvästi toisistaan. Toista vastaan voi rokottautua ja toista voidaan hoitaa lääkkeillä.

Top testimonials