Skip directly to content

Miten punkeilta voi suojautua?

Rokotebussi on siellä missä sinäkin

Rokotebussit kiertävät Suomessa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Rokotebussista saat TBE-rokotteen ilman erillistä ajanvarausta. Katso lähin pysäkkisi valitsemalla paikkakuntasi listalta tai katso koko aikataulu täältä. Muutokset aikatauluihin mahdollisia.

Kun liikut sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy, hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit on helpompi havaita. Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä, jos on liikkunut alueella, jossa on punkkeja. Saatavilla on myös erilaisia punkkikarkotteita, mutta niiden tehoa ei ole tieteellisesti osoitettu.

Pahimmillaan jo yksi punkinpurema voi tartuttaa TBE:n (Tick Born Encephalitis) eli puutiaisaivotulehduksen. Siihen ei ole hoitokeinoa, mutta taudilta voi suojautua rokottautumalla.

Miksi ei pidä puhua punkkirokotteesta?

Punkkirokote on harhaanjohtava termi, sillä TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta, joten siksikään punkkirokote ei ole kuvaava nimitys.

Kauanko puutiaisaivotulehdusta vastaan on voinut suojautua?

Puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan on voinut suojautua jo useamman vuosikymmenen ajan.

Testimonials

Tiesitkö? - Punkin levittämää TBE-tautia vastaan voi suojautua rokottautumalla

Yksi ainoa punkinpurema voi tartuttaa TBE:n eli puutiaisaivotulehduksen. Siihen ei ole hoitokeinoa, mutta rokottautumalla voit suojautua taudilta.

Top testimonials