Skip directly to content

Missä suojaa tarvitaan?

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla, eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niihin saattaa törmätä myös puutarhassa ja puistojen hoitamattomilla alueilla sekä golfkentillä väylien ulkopuolella.

Luonnossa liikkujan harrastukset

Erityisesti jos liikut luonnossa ja harrastat vaellusta, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, golfaat, suunnistat, harrasta puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt paljon koiranäyttelyissä tai muissa koirakokeissa, on syytä miettiä suojautumista punkeilta. Jo yksi punkin purema voi altistaa TBE-viruksen aiheuttamalle puutiaisaivotulehdukselle tai Borrelia-bakteerin aiheuttamalle borrelioosille. Borrelioosia vastaan ei voi rokottautua, mutta puutiaisaivotulehdukselta, eli TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla.

Onko TBE:n suhteen enää täysin turvallisia alueita?

Suomessa on edelleen alueita, joissa puutiaisaivotulehdusvirusta on punkeissa runsaasti. Puutiaisaivotulehdusta (puutiaisaivokuumetta) aiheuttavaa TBE-virusta esiintyi Suomessa vuosikymmenien ajan vain tietyissä paikoissa. 2000-luvulla on joka vuosi tullut ilmi uusia paikkakuntia, joissa on todettu TBE-tartuntoja. Ei voida enää sanoa, ettei tietyllä alueella varmasti esiintyisi TBE-virusta. Alueilla, joilla on punkkeja, saattaa olla myös TBE-virusta kantavia punkkeja. Ne tapaukset, joissa tartunnan saanut sairastaa vain lievän taudin, jossa on flunssan kaltaisia oireita, jäävät diagnosoimatta TBE-tapauksiksi, ja tällöin riskialuekarttakin jää vajaaksi.

Tunnettuja riskialueita ovat Ahvenanmaa,Turun saaristo, Simo ja Parainen. Ahvenanmaalaiset, Simossa asuvat ja paraislaiset saavat rokotteen osana yleistä rokotusohjelmaa. Asiantuntijoiden mukaan riskialueilla ulkona liikkuvien ihmisten kannattaa harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Myös muilla alueilla asuvien kannattaa miettiä rokottautumista TBE:tä vastaan, jos viettää aikaa lumettomaan aikaan metsässä tai muualla luonnossa.TBE-riskialueita on myös yleisesti muualla Euroopassa. Matkailijoiden kannattaakin tarkistaa rokotussuojansa myös TBE:n osalta. Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa,TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.

Tutustu riskialuekarttaan tästä >>

Testimonials

Pelkäätkö punkin puremaa? – Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

Top testimonials