Skip directly to content

Missä punkin voi kohdata?

Mitä etelämpänä ja mitä lähempänä merta Suomessa ollaan, sitä enemmän punkkeja eli puutiaisia on, olipa maasto oikeastaan millaista hyvänsä. Runsaasti punkkeja on rannikon kosteilla, runsaan aluskasvillisuuden alueilla. Etelä-Suomessa puutiaisia löytyy havumetsistäkin.

Punkit viihtyvät leudossa ja kosteassa

Kalenteria tärkeämpi mittari punkkien aktiivisuudelle on lämpötila, sillä punkit aktivoituvat, kun mittari näyttää päivällä vähintään +5°C. Punkkien runsaus rannikolla selittynee osittain ilman kosteudella ja lämpötilalla lähellä maanrajaa. Meren ansiosta talvi on leudompi rannikolla, mikä auttaa punkkikantaa selviämään talvesta. Punkit viihtyvät myös mustikkametsissä, joka johtunee sen punkeille sopivista kosteusolosuhteista.

Vesi rajoittaa

Puutiainen tarvitsee ruokaa eli lämminverisiä eläimiä, kuten jyrsijöitä, jäniksiä tai peuroja, joista se saa tarvitsemansa veriateriat. Puutiainen ruokailee isäntäeläimen nahassa muutaman päivän ajan ja pudottautuu pois. Punkki jää putoamispaikalle, eikä liiku itsekseen pitkiä matkoja. Lähellä oleva vesi rajoittaa eläinten liikkeitä, minkä vuoksi punkki jää rannikkoalueilla usein lähelle aluetta, josta se tarttui isäntäeläimeen.

Onko enää täysin TBE:n suhteen turvallisia alueita?

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta esiintyi Suomessa vuosikymmenien ajan vain tietyissä paikoissa. 2000-luvulla on joka vuosi tullut ilmi uusia paikkakuntia, joissa on todettu TBE-tartuntoja. Ei voida enää sanoa, ettei tietyllä alueella varmasti esiintyisi TBE-virusta. Alueilla, joilla on punkkeja, saattaa olla myös TBE-virusta kantavia punkkeja. Ne tapaukset, joissa tartunnan saanut sairastaa vain lievän, flunssan kaltaisen taudin, jäävät diagnosoimatta TBE-tapauksiksi, ja tällöin riskialuekarttakin jää vajaaksi.

Suomessa on edelleen alueita, joissa puutiaisaivotulehdusvirusta on punkeissa runsaasti. Tunnetuimmat riskialueet ovat Ahvenanmaa, Turun saaristo ja Parainen. Ahvenanmaalaiset saavat rokotteen osana yleistä rokotusohjelmaa. Asiantuntijoiden mukaan riskialueilla ulkona liikkuvien ihmisten kannattaa harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Myös muilla alueilla asuvien kannattaa miettiä rokottautumista TBE:tä vastaan, jos viettää aikaa lumettomaan aikaan metsässä tai muualla luonnossa.

TBE-riskialueita on myös yleisesti muualla Euroopassa. Matkailijoiden kannattaakin tarkistaa rokotussuojansa myös TBE:n osalta, mikäli on matkustamassa joillekin näistä alueista. Kts. kartta riskialueista.

Testimonials

Pelkäätkö punkin puremaa? – Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

Top testimonials