Skip directly to content

Kenen pitäisi rokottautua?

Rokottautumista puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan suositellaan riskialueilla pysyvästi asuville kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja, kuukausia) riskialueilla ja liikkuvat metsässä ja maastossa sekä matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Ruotsissa ja Keski-Euroopassa.

Kenelle rokottautuminen TBE:tä vastaan ei sovi?

TBE-rokotetta voidaan antaa yksivuotiaalle.Vuotta nuoremmille ei anneta rokotetta.

 

TBE ja matkailu

Lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä tutustua kohdealueen TBE-tilanteeseen. Erityisesti, jos matkalla on tarkoitus vaeltaa, ratsastaa, pelata golfia, osallistua koiranäyttelyyn tai muuten liikkua luonnossa sellaisilla alueilla, joissa voi olla punkkeja. Voit tiedustella rokottautumisen hintaa apteekista tai lääkäriasemalta.

Tarkista TBE-riskialueet täältä  >>

 

Liittyykö puutiaisaivotulehdusrokotukseen haittavaikutuksia?

Tavallisimmat puutiaisaivokuumerokotukseen liittyvät haittavaikutukset ovat pistospaikan reaktioita, kuten kipu ja punoitus.

 

Mihin vuodenaikaan suojautuminen on hyvä aloittaa?

Suojautuminen puutiaisaivokuumetta vastaan rokottautumalla suositellaan aloittamaan hyvissä ajoin, mieluiten kylmänä vuodenaikana.Tällöin suoja on paras mahdollinen punkkikauden alkaessa. Perusrokotussarjan toinen annos suositellaan annettavaksi kuukausi ensimmäisen pistoksen jälkeen ja kolmas annos valmisteesta riippuen 5–12 tai 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Tämän jälkeen suojaa tehostetaan 3–5 vuoden välein.

 

Rokottautuminen ja kananmuna-allergia

Kerro ennen rokottautumista lääkärille kananmuna-allergiasta (yliherkkyys kanan tai munan proteiinille), koska rokotteessa voi olla jäämiä kananmunan valkuaisaineista. Jos pystyt syömään kananmunaa sisältäviä ruokia (esim. pannukakkua, sokerikakkua), voit todennäköisesti rokottautua. Jos olet voimakkaasti allerginen lateksille, keskustele rokotteen sopivuudesta lääkärin kanssa. 

 

Rokottautuminen ja raskaus tai imettäminen

Raskaana olevien ja imettävien naisten rokottautumisesta TBE:tä vastaan ei ole tarpeeksi tietoja riskien arvioimiseksi. Sen vuoksi rokottautumiseen voidaan päätyä raskauden ja imetyksen aikana vain silloin, kun sitä pidetään välttämättömänä suojaamaan TBE-infektiolta huolellisen hyöty/haittasuhteen arvioinnin jälkeen. Asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa.

 

Rokottautuminen ja reuma ja muut autoimmuunisairaudet

Jos sinulla on joku autoimmuunisairaus, esim. nivelreuma, punahukka tai MS-tauti, rokottautumisesta on aina keskusteltava etukäteen hoitavan lääkärin kanssa.

 

Missä ja miten voi rokottautua?

Kysy rokottautumisesta TBE:tä vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. Kevään ja kesän aikana liikkuu lisäksi rokotebusseja, joista rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä. Riittää kun saapuu paikalle aikataulun mukaisesti. Rokottautumisen hintaa voit kysyä apteekista tai lääkäriasemaltasi. Lääkäriasemilla ja rokotebussissa veloitetaan myös toimenpidemaksu.

 

Lue lisää rokottautumisesta TBE:tä vastaan:

http://www.rokotustieto.fi/torjuttavat-taudit
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00047
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

 

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Lääketurvayksikkö
sähköposti: FIN.AEReporting@pfizer.com 
puh. 09 430040

Testimonials

Kun kohtasin punkin pihapiirissä

Rauhallinen lauantaiaamupäivä sai yllättävän sävyn, kun punkki tarttui kyytiin matkalla oman pihan halkokasalle

"Ajattelin, että mitä ihmettä, nyt on lokakuu, istun himassa sisällä ja minulla on ihka elävä punkki reidessä kiinni."

– Tommi

Top testimonials