Skip directly to content

Kenen pitäisi rokottautua?

Rokotebussi on siellä missä sinäkin

Rokotebussit kiertävät Suomessa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Rokotebussista saat TBE-rokotteen ilman erillistä ajanvarausta. Katso lähin pysäkkisi valitsemalla paikkakuntasi listalta tai katso koko aikataulu täältä. Muutokset aikatauluihin mahdollisia.

Rokottautumista TBE:tä vastaan suositellaan riskialueilla pysyvästi asuville kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja, kuukausia) riskialueilla ja liikkuvat paljon metsässä ja maastossa sekä matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Ruotsissa ja Keski-Euroopassa.

Kenelle rokottautuminen TBE:tä vastaan ei sovi

TBE rokotteita voidaan antaa yksi vuotta täyttäneille. Vuotta nuoremmille ei anneta rokotetta.

TBE ja matkailu

Lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä tutustua kohdealueen TBE-tilanteeseen. Erityisesti, jos matkalla on tarkoitus vaeltaa, ratsastaa, pelata golfia, osallistua koiranäyttelyyn tai muuten liikkua sellaisilla alueilla, joissa voi olla punkkeja.

Liittyykö puutiaisaivotulehdusrokotukseen haittavaikutuksia?

Tavallisimmat rokotukseen liittyvät haittavaikutukset ovat pistospaikan reaktioita, kuten kipu ja punoitus.

Mihin vuodenaikaan suojautuminen on hyvä aloittaa?

Suojautumisen aloittamista suositellaan mieluiten kylmänä vuodenaikana. Tällöin suoja on paras mahdollinen punkkikauden alkaessa. Toinen annos suositellaan annettavaksi kuukausi ensimmäisen pistoksen jälkeen ja kolmas annos 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Tämänkin jälkeen suojaa tehostetaan 3–5 vuoden välein.

Rokottautuminen ja kananmuna-allergia

Kerro ennen rokottautumista lääkärille kananmuna-allergiasta (yliherkkyys kanan tai munan proteiinille), koska rokotteessa voi olla jäämiä kananmunan valkuaisaineista. Jos pystyt syömään kananmunaa sisältäviä ruokia (esim. pannukakkua, sokerikakkua), voit todennäköisesti rokottautua. Rokottautuminen voi aiheuttaa allergisen reaktion niille, joilla on voimakas lateksiallergia.

Rokottautuminen ja raskaus tai imettäminen

Raskaana olevien ja imettävien naisten rokottautumisesta TBE:tä vastaan ei ole tarpeeksi tietoja riskien arvioimiseksi. Sen vuoksi rokottautumiseen voidaan päätyä raskauden ja imetyksen aikana vain silloin, kun sitä pidetään välttämättömänä suojaamaan TBE-infektiolta huolellisen hyöty/haittasuhteen arvioinnin jälkeen. Asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa.

Rokottautuminen ja reuma ja muut autoimmuunisairaudet

Jos sinulla on joku autoimmuunisairaus, esim. nivelreuma, punahukka tai MS-tauti, rokottautumisesta on aina keskusteltava etukäteen hoitavan lääkärin kanssa.

Missä ja miten voi rokottautua?

Kysy rokottautumisesta TBE:tä vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. Kevään ja kesän aikana liikkuu lisäksi rokotebusseja, joista rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä. Riittää kun saapuu paikalle aikataulun mukaisesti. Katso aikataulut tästä. Rokottautumisen hintaa voit kysyä apteekista tai lääkäriasemaltasi. Lääkäriasemilla ja rokotebussissa veloitetaan myös toimenpidemaksu.

Lue lisää rokottautumisesta TBE:tä vastaan:

http://www.rokotustieto.fi/torjuttavat-taudit
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00047
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

Tästä näet Euroopan riskialuekartan >>

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Lääketurvayksikkö
sähköposti: FIN.AEReporting@pfizer.com 
puh. 09 430040

Testimonials

Punkin levittämiä tauteja – lue mitä eroja on borrelioosilla ja TBE:llä

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja TBE eli puutiaisaivotulehdus, eroavat selvästi toisistaan. Toista vastaan voi rokottautua ja toista voidaan hoitaa lääkkeillä.

Top testimonials