Skip directly to content

Puutiaisaivotulehduksen (TBE) ja borrelioosin erot

Punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Vakavalta viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta (TBE) voi suojautua rokottautumalla. Sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottautumalla, mutta borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE).

Tarttuminen

Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. TBE-virus tarttuu punkista ihmiseen muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä.

Esiintyminen

Borrelioosi on huomattavasti TBE:tä yleisempi. Vuonna 2015 Suomessa raportoitiin 1872 borrelioositapausta. TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus todettiin 67 potilaalla. Todelliset määrät tartuntojen kohdalla ovat suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset.

Testimonials

Tiesitkö? - Punkin levittämää TBE-tautia vastaan voi suojautua rokottautumalla

Yksi ainoa punkinpurema voi tartuttaa TBE:n eli puutiaisaivotulehduksen. Siihen ei ole hoitokeinoa, mutta rokottautumalla voit suojautua taudilta.

Top testimonials